Witamina B1

Rate this post

W naszym życiu spożywamy duże ilości witamin, chociaż o tym nie wiemy. Witaminy, które spożywamy, na co dzień możemy podzielić na dwie grupy, a mianowicie witaminy rozpuszczalne w wodzie oraz rozpuszczalne w tłuszczach. W tym artykule skupimy się jednak na bardzo ważnej grupie witamin rozpuszczalnych w wodzie, a mianowicie witaminom z grupy B.

Witamina B1 (Tiamina) jest witaminą odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz mięśniowego. Jest też niezbędna w metabolizmie energii. Tiamina powinna być stosowana przez osoby cierpiące na problemy z układem mięśniowym i z problemami krążenia, ponieważ skutecznie wzmacnia te układy. Witamina B1 znajduje się w wielu produktach. Głównym źródłem jest mięso wieprzowe, pełne ziarna zbóż, ostrygi oraz drożdże i orzechy. Tiamina nie może być dostarczana organizmowi w nadmiarze, ponieważ może doprowadzić to do uszkodzenia systemu nerwowego oraz problemów w układzie krwionośnym. Niedobór może prowadzić z kolei do choroby beri – beri prowadzącej do uszkodzenia systemu nerwowego oraz zmęczenia mięśni.

Witamina B2 (Ryboflawina) jest odpowiedzialna podobnie jak tiamina, za uwalnianie energii ze składników odżywczych. Pełni również ważną rolę w ostatnim etapie metabolizmu. Bogate źródła witaminy B2 stanowi mleko oraz jego przetwory. W przypadku niedoboru witaminy B2 mogą pojawiać się liczne wysypki skórne oraz pojawić się nadwrażliwość na światło. Witamina B2 powinna być spożywana przez kobiety w ciąży oraz dzieci, ponieważ odpowiedzialna jest również za stymulację wzrostu.

Witamina B3 (Niacyna) jest witaminą biorącą udział w wielu procesach metabolizmu, głównie glukozy, tłuszczu i alkoholu. Wśród innych witamin z grupy B, witamina B3 może być wytworzona z aminokwasu, tryptofanu. Najlepszymi źródłami witaminy są mięsa czerwone, drób oraz ryby, a tak, że produkty zbożowe, grzyby, szparagi i wszystkie zielone warzywa liściowe. Duże ilości witaminy B3 mogą powodować wymioty, opuchnięty język oraz niekorzystnie wpłynąć na funkcje wątroby oraz ciśnienie krwi. Niedobory witaminy B3 mogą powodować pelagrę, utratę apetytu oraz zaburzenia umysłowe.

Witamina B6 (Pirydoksyna) jest substancją odgrywającą bardzo ważną rolę w metabolizmie aminokwasów. Bierze również udział w tworzeniu czerwonych krwinek krwi. Najlepszymi źródłami witaminy B6 są owoce o barwie różowej, niektóre warzywa zielone, czerwone mięso oraz ryby i drób. Niedobory witaminy B6 mogą powodować u niektórych osób uczucie osłabienia organizmu oraz mogą one cierpieć na bezsenność. W przypadku przeciągających się nie doborów może prowadzić do zaburzeń wzrostu oraz nieprawidłowego rozwoju mięśni. Witamina B6 jest toksyczna w dużych ilościach, dlatego powinno zachować się umiar w jej przyjmowaniu.

Witamina B12 (Kobalanina) jest witaminą niezbędną w procesach podziału komórek oraz stanowi swoistą osłonę chroniącą włókna nerwowe i stymulującą ich wzrost. Witamina B12 ważna jest tez w uwalnianiu kwasu foliowego w procesie wytwarzania krwinek czerwonych. Do bogatych źródeł witaminy B12 zaliczamy produkty mięsne oraz pochodzenia zwierzęcego, ponieważ w produktach roślinnych występuje w śladowych ilościach. W przypadku niedoboru witaminy B12 możemy doprowadzić do anemii, a tak, że zwyrodnienia nerwów mogących doprowadzić do paraliżu.