Na nasze zdrowie wpływa wiele czynników, które warunkują jego prawidłowe funkcjonowanie. Wiele z nich jest niezbędnych również do poprawy ochrony przed wirusami i bakteriami występującymi w naszym środowisku. Witaminy, bo o nich tu mowa są substancjami zawartymi w naszym codziennym pożywieniu zapewniającymi właściwe działanie naszego organizmu i usprawnieniu przebiegających w, nim procesów. Źródłem witamin oprócz codziennych produktów są też takie, które powstają w skutek zachodzących procesów w organizmie człowieka jak np witaminy powstałe w wyniki wytwarzania przez bakterie lub przez promieniowanie słoneczne.
Jak dzielimy witaminy?
W medycynie oraz w żywieniu występuje podział witamin na witaminy rozpuszczalne przy użyciu tłuszczu oraz witaminy rozpuszczalne w wodzie. W grupie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach możemy wyróżnić witaminy A, D, E, K.
Pierwszą witaminą z grupy rozpuszczalnych w tłuszczach jest witamina A. Jest to witamina odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie wzroku nawet o zmierzchu. Pozytywnie wpływa również na odpowiedni wygląd i stan skóry. Zawiera ją wiele produktów zwierzęcych takich jak jajka, masło, wątroba, tłuste ryby i serca. Jej odpowiednikiem w warzywach jest beta-karoten, który pod wpływem obróbki cieplnej przemienia się w prowitaminę A. Największym źródłem beta – karotenu jest marchew, pomidory, czerwona papryka oraz dynie. Witamina A w dużych ilościach może zaszkodzić naszemu organizmowi upośledzając niektóre funkcje. Witamina A nie powinna być spożywana w dużych ilościach przez kobiety w ciąży, ponieważ może to prowadzić do uszkodzenia płodu.
Witaminy D3 możemy szukać pośród produktów o bogatej zawartości tłuszczu. Jej źródłem są oleje, mięso ryb, jajka, mleko oraz masło. Witamina D3 powstaje również wskutek działania promieni słonecznych w naszej skórze. Odpowiada głównie na gospodarkę wapniowo – fosforanową oraz wiąże się z procesem uwapniania układu szkieletowego. Witamina D3 odpowiada w dużym stopniu za prawidłowe funkcjonowanie skóry oraz bierze udział w niektórych procesach przemiany materii. W przypadku jej dużych niedoborów może prowadzić do krzywicy.
Witamina E, jest witaminą, dzięki, której nasz organizm wolniej się starzeje, dlatego dosyć często zwana jest też witaminą młodości. Witamina E, odpowiada w organizmie za utrzymywanie odpowiedniego nawilżenia skóry oraz za zapobieganie szkodliwym zmiana wewnątrz tkanek. Witamina E, znajduje się w wielu produktach takich jak mięso kurczaków, ryby, jaja, orzechy,pestki dyni oraz wiele innych. Jej niedobory wpływają znacznie na stan tkanek skórnych powodując ich przesuszanie i marszczenie.
Ostatnią witaminą rozpuszczalną w tłuszczach jest witamina K. Jest to witamina mająca swe źródła w liściach zielonych warzyw, wątrobie oraz ziemniaki. Witamina K należy również do grupy witamin wytwarzanych przez bakterie znajdujące się w jelicie człowieka. W organizmie odpowiada głownie za krzepnięcie krwi. Jej niedobory mogą powodować problemy właśnie z krzepliwością, a co za tym idzie wolniejszym gojeniem ran.