Czy jedzenie muesli na śniadanie sprzyja naszemu zdrowiu?

Rate this post

Wielu ludzi ma złe nawyki, które odbierają im szanse na zdrowe życie. Słabe diety są normą, która jest powodem chorób, takich jak otyłość czy cukrzyca typu 2, które są teraz wszechobecne. Istnieją dwa główne powody, dla których w naszym społeczeństwie nadal spotyka się tak ubogie diety. Pierwszą z nich jest przejadanie się, a drugim – niezdrowe spożycie węglowodanów. W tej dyskusji, skupmy się na tych ostatnim.

Węglowodany są niezbędne. Wielu dorosłych mimo tego nadal nie wie jak spożywać węglowodany. Rezultatem tego jest często dieta bez kierunku, ponieważ jemy ich zbyt dużo lub zbyt mało, co jest istotne – bo to wydaje się być szkodliwe. Równowaga jest często niezbędna. Większość ludzi jednak jest winnych jedzenia zbyt dużej ilości węglowodanów na co dzień. Szczególnie skłaniają się oni ku niskiej jakości węglowodanów, które mają słaby profil odżywczym i wysoki indeks glikemiczny (GI). Jedzenie miernego źródła węglowodanów może powodować, że dorosły satje się pozbawiony wartości odżywczych a równocześnie pompuje w siebie wysoki poziom cukru we krwi.

Ponadto, chcielibyśmy wspomnieć, że muesli wcale nie jest najlepszym źródłem węglowodanów. Granola jest podstawą w wielu dietach, ponieważ jest tak wszechstronna. To wspaniale smakuje z owocami, jogurtem lub mlekiem, zapewnia satysfakcjonujące śniadanie. Problemem jest jednak to, muesli wydaje się być bardzo kaloryczne. Tylko jeden kubek muesli może zawierać do 500 lub więcej kalorii Ponieważ jego składniki same w sobie są bardzo kaloryczne. Płatki owsiane, orzechy i dodane cukry nie są odpowiednie dla kogoś, kto próbuje obniżyć poziom cukru we krwi i schudnąć. Więc jedzenie dużych porcji muesli na co dzień może być wyrokiem śmierci w dłuższej perspektywie.

Ale jest powód, dlaczego muesli jest tak popularne jako posiłek śniadanie, oprócz jego smaku. Jedzenie muesli zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. To sprzyja poprawie zdrowia serca, wpływa na obniżony poziom cholesterolu, zwiększa poziom energii i wspiera układ pokarmowy z powodu wysokiej zawartości błonnika.